Ik had gisterenavond het briljante idee om misschien toch eens in de appstore te gaan kijken of ik Office kan downloaden op mijn computer. Ik wil mijn documenten opladen in Google Drive zodat de collega's van GU er ook toegang tot hebben. Maar online documenten opladen op een andere online drive; dat werkt niet. Ik heb geen zin om een Office 365-pakket te kopen. Ik kan dat als leerkracht aan een voordeeltarief krijgen, alleen moet ik eens uitzoeken hoe dat precies in elkaar zit. Ik vind een gratis app Office Trio, Word, Excel en Powerpoint samen (of waar dacht jij dat deze post over zou gaan?). Het heeft een behoorlijke jaren '90 - interface, maar zover ik het ondertussen getest heb, kan het alles wat ik nu nodig heb. Het zorgt ervoor dat ik dus niet meer constant online moet werken (want de WIFI laat het wel eens afweten). Verslagen kan ik gewoon offline typen.


Ik ga 's morgens naar mijn kantoor op de farm. Ik heb om 10u15 een vergadering met Imelda, de decaan voor Agriculture. Ik wil vooraf kunnen starten aan het Program Logic Worksheet voor het Public Health-programma.

Ik deel mijn kantoor met Mitch. Hij komt me vertellen dat er vandaag een nieuwe groep jongeren start op de farm en dat hij het grootste deel van de dag buiten zal zijn. Ook Henrietta en Molly van de Academic Register zullen met de nieuwe groep bezig zijn. Het zal vandaag stil zijn in de bureaus.

Tegen 10u15 ga ik naar de boardroom. Die is ondertussen klaargezet met allemaal gedekte plaatsen en flesjes water. Die vergadering gaat hier groter zijn dan ik verwacht. Er zitten al 4 junior staff members te wachten. Ik check of ik wel de juiste vergadering voor heb. Jawel, die over het Agriculture programme. Er sluiten nog een aantal extra jongeren aan en ik wacht op Imelda. Chrispas vraagt of we met de vergadering kunnen beginnen, Imelda zal later zijn. Met zoveel extra volk rond de tafel ben ik niet meer zeker of ik de juiste scope voor ogen hebben. Ik stel voor dat we een introductierondje doen. Alle jongeren rond tafel hebben een bachelor in Agriculture gehaald aan Makerere (grootste en oudste universiteit van Oeganda) en zullen waarschijnlijk later lesgeven in de Agriculture-opleidingen aan GU. (Later zullen er nog twee jongens aansluiten met een Diploma (niveau onder bachelor) van een andere hoger onderwijsinstelling) Omdat iedereen van Makerere komt, kan ik de vraag stellen wat ze anders zouden doen aan GU dan in hun opleiding aan Makerere. De jongeren praten over meer aandacht voor praktijk, meer ruimte voor stage en dan komt Imelda toe. Ze stelt voor om een kort namenrondje te doen en dan het gesprek verder te zetten. Het gaat behoorlijk lang over stages, maar ook over praktijkopdrachten en projecten, studenten toe te laten om al tijdens hun studies een eigen zaak op te zetten met coaching door de leerkrachten en over evaluatie- en toetsbeleid. De meeste aanwezigen zijn bachelors en Imelda wil ook graag weten hoe dat werkt voor het diplomaprogramma. Een van de diploma-alumni is opgeleid in de Farmer Field School - approach; en model dat oorspronkelijk gebruikt werd om boeren van een gemeenschap opleiding te geven. Het model vertrekt van een oefenveld (gelijk in het voetbal, maar dan echt met patatten) waarop de boeren een gewas verbouwen. Elke week is er een samenkomst waarin uitgelegd wordt what, why en how: wat er moet gebeuren, waarom dat moet gebeuren en hoe je dat dan doet. De groep is het erover eens dat het Farmer Field School - model heel interessant kan zijn voor zowel het diploma- als de bacheloropleiding. Ik zie vanuit de Farmer Field School linken met het 4CID-model. Op het einde van de vergadering licht ik toe met welke andere modellen we aan de slag zullen gaan met het curriculumontwerp en dat ik die bij wijze van voorbeeld zal toepassen op het Public Health - programma. Met dat laatste is Imelda het niet eens. GLF draait in de eerste plaats om landbouw, de Agriculture-opleidingen zijn het flagship van de universiteit. (Akkoord). Ze verwacht dat ik tegen mijn presentatie dinsdag ook iets breng voor Agriculture. Alleen ik heb nog 2 dagen voor het zover is (als ik morgen, zondag, even niet meetel). Imelda geeft aan dat ze het er met Robert nog over zal hebben.


Na het overleg start ik met mijn verslag. Later op de middag krijg ik telefoon van Robert over de vraag van Imelda. Hij geeft aan dat het niet realistisch is dat ik op een dikke week de curricula van 4 opleidingen ontwerp (nee, inderdaad!), maar dat het toch goed zou zijn mochten er in de presentatie dinsdag zowel zaken zitten voor Agriculture als voor Public Health. Ik probeer in mijn hoofd de puzzel te leggen van hoe ik dat moet doen. Ik denk dat ik nog een document ga schrijven over toetsbeleid dat voor beide opleidingen kan passen en dan iets over het 4CID-model gecombineerd met de Farmer Field School voor het Agriculture-programma en dat op een vreemde manier in mijn Program Logic Worksheet te passen. Het idee om een online module te maken over motivational design, zal ik moeten laten varen. Ik denk dat dat heel nuttig kan zijn voor het afstandsonderwijs. Er leven toch wel wat bezorgdheden over hoe studenten geïnteresseerd houden en voorkomen dat ze afhaken als ze digitaal les krijgen, ook bij jongeren die zelf online onderwijs gevolgd hebben in deze voorbije coronajaren. Ik zal me er vanaf maken met de verwijzing naar een video.


Ik werk tot 17u30 aan mijn rapport over de Agriculture-opleidingen en ga dan door. In het hotel is er een of ander bedrijfsfeest bezig van een bank. Voor de derde keer vandaag hoor ik 'Jerusalema'. Dat speelden ze ook al voor de welkom van de nieuwe groep jongeren op de farm. Dat is hier precies wel de partyklassieker. Kan iemand mij het dansje nog eens uitleggen?